تغذیه و رژیم غذایی

از تاریخ تا امروز: سفری به دنیای فرهنگ چای ☕️

تاریخچه چای

 چای چگونه کشف شد؟ واقعا شاید این سوال در ذهن خیلی از شما ایجاد شده باشد که چای یکی از نوشیدنی‌های خیلی محبوب در سراسر جهانه!!! که از برگ گیاه کاملیا سیننسیس درست می‌شه و واقعاً تو فرهنگ‌های شرق آسیا جای خاصی داره. اکثر مورخین معتقدند که چای از قدیمی‌ترین نوشیدنی‌هایی است که در تاریخ بوده و  قدیمی‌ترین مدرک به‌دست آمده از مصرف چای در طول تاریخ مربوط به قرن سوم قبل از میلاد در چین است. گفته می‌شود که چای ابتدا توسط افرادی که در منطقه‌ای به نام یونان تعاشی زندگی می‌کردند، کشف شد. آن‌ها تصادفاً برگ‌های چای را در آب جوشانده و تاثیرات مثبت آن را در بدن‌شان تجربه کردند. این اکتشاف تأثیرات انرژی‌زا و آرام‌بخش چای را بر جسم متوجه شدند و به تدریج آن را به عنوان یک نوشیدنی ارزشمند ارزیابی کردند.

در ابتدا چای از چین به سایر مناطق آسیا گسترش یافت. از قرون وسطی هم تجار و مسافران اروپایی با چای در آسیا آشنا شدند و آن را به قاره اروپا بردند. ابتدا چای به عنوان یک دارو در اروپا معرفی شد و به تدریج به عنوان یک نوشیدنی لذیذ پذیرفته شد.

تاریخچه چای در ایران

امیرکبیر، ممکن است نقشی در ترویج چای در ایران داشته باشد؛ او از دولت فرانسه دو دست ظروف چای خوری، شامل سماور نقره‌ای، وی یکی دیگر را از تاجری روس دریافت کرد. امیر کبیر انحصار سماورسازی با یارانهٔ دولتی را به استادکاری در اصفهان اعطا کرد. کشت چای در ایران، از سال ۱۳۱۴ هجری قمری آغاز شد. در این سال، یکی از رجال آن دوره به نام محمد میرزا کاشف السلطنه که به عنوان ژنرال کنسول ایران در هند مأمور به خدمت بود، توانست در بازگشت به ایران، چند بته چای را با زحمت فراوان وارد ایران کند. وی با توجه به مطالعاتی که بر روی انواع چای و نحوه کشت آنها نموده بود، شهر لاهیجان را به دلیل وجود هوای مناسب برای کشت چای انتخاب کرد. این شهر امروز به عنوان مرکز کشت چای در ایران درآمده‌است. مقبرهٔ کاشف‌السلطنه در لاهیجان امروز به صورت گنجینهٔ تاریخ چای ایران در لاهیجان درآمده‌است.

نوشیدنی ایرانیان قبل از چای در ایران چی بوده؟

قبل از آمدن چای به ایران، قهوه به عنوان یک نوشیدنی مهم در برخی مناطق و فرهنگ‌ها مورد استفاده بود. البته قهوه نیز در ابتدا در ایران و اروپا به عنوان یک دارو مورد استفاده قرار می‌گرفت و پس از آن به عنوان یک نوشیدنی خوش طعم معروف شد. به نظر می‌رسد که در حدود قرن ۱۷، زمانی که در دوران صفویه مکان‌هایی به نام “قهوه‌خانه” ظهور کرد، قهوه به یک نوشیدنی رایج در میان مردم تبدیل شد و قبل از ورود چای به ایران، به عنوان نوشیدنی محبوب ایرانیان به‌کار می‌رفت. این دوره به واقع همان زمانی است که شاه عباس اول پایتخت خود را از قزوین به اصفهان منتقل کرد و شروع به بازسازی مجدد این شهر نمود.

قهوه نوشیدنی محبوب ایرانی ها تا قبل از آمدن چای در مجله اینترنتی تاپ 10 باز
قهوه نوشیدنی محبوب ایرانی ها تا قبل از آمدن چای

در کنار قهوه نوشیدنی‌های رایج دیگری نیز در ایران وجود داشت که در این مقاله از مجله اینترنتی تاپ تن باز به آن اشاره میکنیم.

  •  شیرینیجات گیاهی: مردم ایران از گیاهان مختلفی مثل خرما، انگور، توت، توت فرنگی و غیره برای تهیه نوشیدنی‌های شیرین استفاده می‌کردند. این نوشیدنی‌ها به واسطه طعم‌های متنوع و طبیعی‌شان پرطرفدار بوده‌اند.
  • شربت‌ها: شربت‌ها از میوه‌ها، گل‌ها یا گیاهان معطر تهیه می‌شدند و به عنوان نوشیدنی‌های خنک‌کننده و معطر مورد استفاده قرار می‌گرفتند.
  • آب هل: آب هل نوعی نوشیدنی با طعم خوشبو و معطر بود که با افزودن هل به آب تهیه می‌شد. این نوشیدنی به عنوان یک نوشیدنی خنک‌کننده معروف بود.
  • آبمیوه‌ها: آبمیوه‌ها با ترکیب میوه‌ها و آب تهیه می‌شدند و به عنوان نوشیدنی‌های معتدل‌کننده و مغذی در جوامع ایرانی مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

تاریخچه چای در سایر کشورهای دنیا

ورود چای به کشورها و تأثیرات آن در فرهنگ و تاریخ آنها، داستان‌های جالبی را به همراه دارد. در زیر، چند نمونه از تاریخجه ورود چای به برخی کشورها را برایتان می‌آورم:

  • انگلستان: ورود چای به انگلستان در قرن ۱۷ به‌وسیلهٔ تاجری به نام توماس گارواى انگلیسی انجام شد. در اواخر دهه ۱۶۵۰، او چای را از هلند به انگلستان وارد کرد. در ابتدا، چای در انگلستان به عنوان یک کالای لوکس و گران قیمت شناخته می‌شد، اما با گذر زمان و تغییر در تجارت و معاملات، مصرف چای در انگلستان افزایش یافت و به یک عادت روزانه تبدیل شد.
  • هند: با وجود اینکه چای از هند به ایران آمده است، اما در قرن ۱۹ به وسیلهٔ کلونی‌های بریتانیا در هند به کشورهای دیگر نیز صادر شد. تولید چای به صورت صنعتی در هند آغاز شد و به مرور زمان، هند تبدیل به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان چای در جهان شد.
  • مراکش: ورود چای به مراکش به دوران حکومت سلطان مولای اسماعیل در قرن ۱۸ بازمی‌گردد. او این نوشیدنی را از بلاد فارس وارد کرد و به مرور زمان، چای در مراکش جایگاهی مهم در مراسم‌ها و فرهنگ مردم این کشور پیدا کرد.
  • ژاپن: ورود چای به ژاپن در قرن ۹ از طریق دیپلماتی چینی به نام سائیکو انجام شد. چای در ژاپن به یک هنر و فرهنگ شناخته شده و چای سروی به نام “چایادو” یا “طریق چای” تبدیل به یک مراسم سنتی و فلسفی شده است.

این تاریخچه‌ها نشان از تأثیرات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی چای در کشورها و مناطق مختلف دارند.

گیاه کاملیا سیننسیس

کاملیا سیننسیس (به انگلیسی Camellia sinensis) یکی از گونه‌های مهم در سردهٔ کاملیا است. از برگ‌های این گیاه معروف، چای تهیه می‌شود. نوشیدنی محبوب و پرطرفداری که به نام چای سیاه شناخته می‌شود، از برگ‌های این گیاه، یعنی کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis)، تهیه می‌شود. تقریباً تمام انواع چای مختلف از این گیاه به دست می‌آیند. نام علمی این گیاه “کاملیا سیننسیس” است و این گیاه به دسته‌ی کاملیاها تعلق دارد.

برای تولید چای، از برگ‌های خاصی از این گیاه استفاده می‌شود. تنها برگ‌های انتخاب شده از این گیاه برای تهیه چای مناسب هستند. بیشترین ترکیب برگی که در قسمت بالایی گیاه و جوانه‌ها قرار دارد، برای تولید چای مورد استفاده قرار می‌گیرد. گیاه سیننسیس به‌طور طبیعی تا ارتفاع تقریبی سه متر رشد می‌کند. برای دسترسی به جوانه‌های تازه‌ای که به‌طور مرتب در طول زمان چیده می‌شوند، گیاه به نحوی نگهداری می‌شود که ارتفاع آن حدود یک و نیم متر باشد. گیاه کاملیا سیننسیس، اگر در محیطی گرم و مرطوب قرار گیرد، در طول تمام فصول سال رشد کرده و جوانه می‌زند؛ به‌طور عام‌المناسب گیاهی همیشه سبز است. این گیاه اصلی‌اش در مناطق آسیای شرقی است، اما در برخی نقاط دیگر جهان نیز پرورش داده می‌شود.

با تقریباً سه میلیارد نفر در سراسر جهان که چای می‌نوشند، این نوشیدنی به یکی از پرطرفدارترین موارد تبدیل شده است. چای در ۶۲ کشور تولید می‌شود و در ۱۶۰ کشور مختلف جهان بازار مصرف دارد. بیشتر در نقاط مختلف جهان، چای به‌صورت کیسه‌ای مصرف می‌شود. برای رشد بهتر، گیاه کاملیا سیننسیس به خاکی با غنایی مناسب و سبک نیاز دارد. در نواحی نزدیک به مناطق استوایی به دلیل شرایط آب و هوایی خاص، این گیاه رشد بهتری نسبت به سایر مناطق دارد.

ترکیبات مختلف در انواع چای

ترکیبات موجود در انواع مختلف چای به دلیل فرآوری متفاوت، از یکدیگر تفاوت‌های قابل توجهی دارند. چای در حالت خام، ترکیبات غیرمحلول در آبی را در بر دارد. پلی‌ساکاریدها و پروتئین‌ها از جمله ترکیباتی هستند که در انواع مختلف چای یافت می‌شوند.

نسبت به بسیاری از نوشیدنی‌های دیگر، چای به عنوان یک نوشیدنی بسیار طبیعی و سالم معتبر است. این نوشیدنی بدون حاوی نمک، چربی و موادی با کالری بالا است. در واقع، حدود ۴۵۰ نوع ترکیب آلی در تشکیل چای نقش دارند که افتخار تنوع و غنای ترکیبات آن را به ارمغان می‌آورند.

ترکیبات مفید موجود در انواع چای برای بدن

یکی از اجزای مهم و مفید در انواع مختلف چای، روغن‌های طبیعی هستند که حدود ۲۰ درصد از محتوای برگ‌ها را تشکیل می‌دهند. این روغن‌ها به عنوان عاملی مؤثر در تداعی طعم و عطر ویژه چای شناخته می‌شوند. در چای سبز، حدود ۱۰۰ ترکیب و در چای سیاه، حدود ۵۵۰ ترکیب معطر موجود است.

پلی‌فنول‌ها

شاید اطلاعاتی در مورد فواید چای برای سلامتی بدن شنیده‌اید. در واقع، در چای سیاه، ماده‌ای به نام تی‌فلاوین وجود دارد. این ترکیبات شیمیایی با نام پلی‌فنول‌ها معروفند و به عنوان آنتی‌اکسیدان‌های بسیار قوی شناخته می‌شوند. مصرف چای باعث تقویت بدن با این آنتی‌اکسیدان‌ها می‌شود. این پلی‌فنول‌ها حدود ۳۰ درصد از محتوای برگ‌های خام را تشکیل می‌دهند. پلی‌فنول‌ها عامل ایجاد طعم تلخ چای هستند و همچنین عطر گس چای نیز به دلیل وجود این ترکیبات است.

مواد مغذی

چای دارای مواد مغذی متنوعی است، اگرچه میزان آن‌ها نسبت به موارد گفته شده کمتر است. در چای، حدود ۱۵ ماده معدنی غیرآلی، انواع ویتامین‌ها و آمینو اسیدها وجود دارند. تقریباً ۷۰ درصد از مواد معدنی موجود در چای، به آمینو اسیدها تعلق دارد. چای سبز دارای بیشترین مقدار آمینو اسیدها است.

آنزیم‌ها

هنگام فرآوری چای، آنزیم‌ها شکسته می‌شوند و این باعث اکسیداسیون و تغییر رنگ برگ‌ها به سیاهی می‌شود. برگ‌ها در محیط خاصی لوله می‌شوند و این کار باعث شکسته شدن سلول‌های باز در گیاه می‌شود. این عمل باعث افزایش عطر چای می‌شود. هنگام اکسیداسیون، دو نوع ماده بسیار مفید در چای تولید می‌شود: پلی‌فنول‌اکسیداز و پلی‌فنول‌ها که از و اکوئل‌های موجود در گیاه به وجود می‌آیند. روش تهیه‌ی چای، شامل لوله کردن و اکسیداسیون، باعث تغییر شکل و اندازه برگ‌ها و حفظ روغن‌های با ارزش موجود در گیاه می‌شود. این روش، روشی قدیمی و مؤثر برای تهیه چای است که در طول سال‌ها به کار گرفته شده است.

آلکالوئیدها

یکی از آلکالوئیدهای مهم در چای، کافئین است. میزان کافئین در چای نصف میزان قهوه است. کافئین به یکی از اعضای خانواده آلکالوئیدها تعلق دارد. در واقع، سه نوع آلکالوئید مهم در چای وجود دارند: کافئین، تئوفیلین و تئوبرومین. این آلکالوئیدها تأثیرات مثبتی بر تحریک ماهیچه‌ها، مغز و سیستم عصبی دارند و می‌توانند تأثیرات تحریکی بر روی قلب، کلیه‌ها و سیستم تنفسی داشته باشند.

انواع چای

انواع چای با تنوع فوق‌العاده‌ای از عطر، طعم و ترکیبات از گیاه “کاملیا سیننسیس” به دست می‌آیند. این گیاه دارای حدود ۱۵۰۰ نوع مختلف عطر و طعم می‌باشد که تنوع زیبایی به جهان چای بخشیده است. انواع مختلف چای می‌توانند در ۵ دسته کلی قرار گیرند:

چای سبز

چای سبز در مجله اینترنتی تاپ 10 باز

چای سبز با فرآیند کمتری اکسیداسیون تولید می‌شود که باعث حفظ رنگ اصلی برگ‌ها و تأثیر بیشتر ترکیبات موجود در آن می‌شود. این نوع چای با طعمی خنک و تند، عطری تازه و رنگی زیبا شناخته می‌شود. چای سبز به دلیل فرآیند کمتر اکسیداسیون، حاوی مقدار بیشتری آنتی‌اکسیدان‌ها و پلی‌فنول‌هاست.

انواع چای سبز

چای سبز، یکی از محبوب‌ترین انواع چای در جهان است که به دلیل فرآیند کمتری اکسیداسیون در مقایسه با چای سیاه، ترکیبات مفید بیشتری را حفظ می‌کند. در اینجا به برخی از انواع جذاب چای سبز و خصوصیات آنها می‌پردازیم:

  1. چای گیوکوری: چای گیوکوری از مناطق ژاپن به دست می‌آید و برگ‌های ترش و کوچکی دارد. این نوع چای به شکل پودر تولید می‌شود و معمولاً در تشریفات چای سنتی ژاپن به نام “چانوی” مصرف می‌شود. چای گیوکوری دارای عطری تازه و طعمی انرژی‌بخش است.
  2. چای جین شان زه: این نوع چای از استان هونان چین به دست می‌آید و به نام “چای گل طلایی” هم شناخته می‌شود. برگ‌های چای جین شان زه دارای رنگ سبز متمایل به زرد هستند و در اثر پوشش دادن برگ‌ها با تنش حرارتی، این چای طعمی شیرین و ملایم به خود می‌گیرد.
  3. چای سنگوکو: این نوع چای از ژاپن به دست می‌آید و به نام “چای برگ نیلی” هم شناخته می‌شود. برگ‌های چای سنگوکو دارای رنگ سبز با نقش‌های نیلی رنگ هستند. این چای دارای عطری شیرین و طعمی ملایم با نت‌های گلی است.
  4. چای گوجی: چای گوجی از چین به دست می‌آید و معمولاً به عنوان “چای سلامتی” شناخته می‌شود. برگ‌های چای گوجی دارای رنگ قرمز تا نارنجی هستند و به دلیل حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های C و A به عنوان چایی با خواص مفید برای سلامتی تروجان دارد.
  5. چای بیلوچون: این نوع چای از منطقه هوپانگ در چین به دست می‌آید. برگ‌های چای بیلوچون دارای رنگ سبز تیره و عطری گلی هستند. این چای دارای طعمی ملایم با نت‌های تازه و معطر است.

هر یک از این انواع چای سبز، با خصوصیات و ویژگی‌های منحصر به فرد خود، تجربه‌ی لذت‌بخشی از دنیای چای را برای شما رقم می‌زنند.


چانوی  یا چای‌سنگ‌شکنی، هنر و فرهنگ آیینی ژاپنی است که در آن تدارک و تهیه‌ی چای سبز به صورت مراسمی و معنا‌دار انجام می‌شود. این مراسم به نام‌های دیگری نیز شناخته می‌شود، از جمله “سادو” (Sado)، “چادو” (Chado) و “چای نو” (Cha-no-yu). این هنر در ژاپن از قرن ۱۵ میلادی تا به امروز ادامه دارد و نه تنها به تدریس روش‌های تهیه و خوردن چای می‌پردازد، بلکه جزئی از زندگی فرهنگی و معنوی مردم ژاپنی است.

مراسم چانوی علاوه بر تدریس نحوه تهیه چای سبز، به مفاهیم عمیق‌تری از جمله تواضع، حضور ذهنی، هم‌بستگی با طبیعت و احترام به مهمانان اشاره می‌کند. در این مراسم‌ها، تنها عدم اهمیت به چای و خوردن آن به شکل شلوغ و عجولانه، بلکه زیبایی انتقال احساسات و ارتباط عمیق انسان با طبیعت و دیگران نیز تاکید دارد.

چانوی یک سنت پویا و متعارف در جامعه‌ی ژاپنی است که به همراهی ارتباطات اجتماعی، تجربه هنری و ارائه‌ی احساسات در میان مهمانان خود همراه است. این هنر نه تنها به تدریس چگونگی تهیه چای مختلف می‌پردازد، بلکه یک جوانبی از زندگی و نحوه برخورد با جهان و انسان‌ها را نمایان می‌سازد.


فواید چای سبز:

تحقیقات علمی نشان می‌دهند که چای سبز به عنوان واقعی‌ترین نوع چای به شمار می‌آید. مطالعات متعددی بر روی تغییرات شیمیایی که در هنگام دم کشیدن چای سبز رخ می‌دهد، انجام شده است. این تحقیقات به واکاوی خواص بی‌نظیری از چای سبز پرداخته‌اند که این نوع چای به عنوان یک دمنوش بسیار مفید و موثر برای حفظ و ارتقاء سلامتی شناخته می‌شود.

  • تقویت سلامت مغز و اعصاب
  • سلامت قلب و عروق
  • چای سبز به دلیل محتوی کافئینی که دارد باعث سرحال شدن، تقویت تمرکز و به هوش بودن می‌شود.
  • تقویت بدن در مقابل اکسیدان‌های ناشی از استرس

طریقه دم کردن چای سبز

تجربه لذت بردن از چای سبز و تشخیص واقعی طعم آن، به تهیه درست آن بستگی دارد. دم‌کردن چای سبز به شیوه صحیح، می‌تواند تاثیر زیادی بر طعم و خواص آن داشته باشد. بهترین روش برای تهیه چای سبز این است که از حرارت مستقیم خودداری کنید. برای شروع، آب را به جوش آورده و سپس از حرارت بیاورید. به آب حدوداً ۸۰ درجه سلسیوس برسانید.

برای دم کردن دو فنجان چای سبز، یک قاشق غذاخوری از برگ‌های چای را در قوری قرار دهید. سپس آب ۸۰ درجه را به قوری اضافه کنید. حدود ۵ تا ۸ دقیقه زمان دهید تا چای دم بکشد. در این بازه زمانی، چای سبز به طور ملایم دم می‌شود و طعم و خواص آن حفظ می‌شود. پس از مدت زمان مورد نیاز، چای سبز آماده است. می‌توانید از صف‌کشی استفاده کرده و چای را به فنجان‌ها منتقل کنید. توصیه می‌شود چای سبز را بدون افزودن شیر یا نبات مصرف کنید تا طعم اصلی آن را به خوبی تجربه کنید و از خواص آن بهره‌برداری کنید.

حتما بخوانید  چای سبز: جادوی سلامتی یا تهدیدی پنهان؟

 چای سیاه

چای سیاه

چای سیاه با فرآیند کامل اکسیداسیون تولید می‌شود که باعث تغییر رنگ برگ‌ها به سیاه می‌شود. این نوع چای دارای طعمی ملایم‌تر و عطری گرمتر است. اکسیداسیون بیشتر در چای سیاه باعث ایجاد ترکیبات معطر بیشتری می‌شود.  برگ‌های این چای سیاه است و از دیگر انواع چای، دمنوش پر رنگ‌تری از آن تهیه می‌شود. این نوع چای مصرف بالایی در سطح جهان دارد. معمولاً در چای‌های کیسه‌ای از این نوع چای استفاده می‌شود. برگ‌های این چای کاملاً خشک و تیره متمایل به قهوه‌ای و سیاه هستند. دلیل تیره بودن این نوع چای اکسیداسیون بالاتری است که در حین فرآوری و تولید برگ‌های چای اتفاق می‌افتد.

در فرهنگ چای چینی، این چای به عنوان چای قرمز شناخته می‌شود چون وقتی با شیر ترکیب می‌شود، رنگی نزدیک به نارنجی و قرمز پیدا می‌کند. نوعی از چای سیاه وجود دارد با عنوان «لپسنگ سوچونگ» که روش تهیه‌ی خاصی دارد و پس از دم کردن عطر دود چوب از آن متصاعد می‌شود که بسیار دلپذیر است. چای به معنی واقعی آن، از گیاه سیننسیس تهیه می‌شود. چای سیاه نیز به همین نحو و از همین گیاه تولید می‌شود. برگ‌های گیاه سیننسیس چیده شده، خرد شده و لوله می‌شوند سپس در مکانی نگهداری می‌شوند تا اکسیداسیون روی آن انجام شود. با اتمام این مرحله چای خشک شده و برای فروش بسته‌بندی می‌شود. چای سیاه در انواع عطری و ساده و طعم و عطر‌های مختلف تولید و عرضه می‌شود. فصلی که چای در آن تولید شده و یا موقعیت جغرافیایی نقش موثری بر روی کیفیت، طعم و عطر آن دارد.

انواع چای سیاه

به معرفی انواع متنوع چای سیاه از دسته‌بندی‌های مختلف می‌پردازم:

  1. چای سیاه آسام: طعم و عطری شبیه به گیاه جو دارد که به آن تنوعی متفاوت می‌دهد.
  2. چای سیاه سیلان: این نوع چای دارای طعم واضحی است که حاوی حالت شکلاتی و تندی است.
  3. چای دارجیلینگ: این نوع چای سیاه از منطقه دارجیلنگ در هند تولید می‌شود و دارای رنگ زرد به قهوه‌ای و طعمی ملایم و معطر است. چای دارجیلنگ به دلیل شرایط آب و هوایی و جغرافیایی منحصربه‌فرد منطقه، طعم و عطری منحصربه‌فرد دارد.
  4. چای ارل گری: با عطر ترنج و مرکبات، این نوع چای سیاه دارای طعمی منحصربه‌فرد است.
  5. صبحانه‌ی انگلیسی: طعمی مشابه چای‌های آسام و سیلان دارد و معمولاً به عنوان صبحانه محبوب استفاده می‌شود.
  6. چای لیچی و رز: از ترکیب مواد معطر به چای تولید می‌شود و طعمی گلی و میوه‌ای دارد.
  7. چای صبحانه‌ی ایرلندی: رنگ قرمزی دارد و عطرش شبیه جو می‌باشد.
  8. چای سیاه کیمون: دارای طعم میوه‌ای و شبیه به آب انگور است.
  9. چای سیاه کنیا: رنگ تیره داشته و طعمی گس دارد.
  10. لپسنگ سوچونگ: این نوع چای سیاه از چین، به خصوص منطقه فوجیان، تولید می‌شود. این چای قبل از فرآوری با دود خشک می‌شود که به طعم و عطر دودی و منحصربه‌فردی منتهی می‌شود. این چای برای دوستداران طعم‌های متفاوت و خاص مناسب است.
  11. چای ماسالا: این چای از ترکیب هل، میخک و دانه‌های فلفل برای طعم دادن به آن تولید می‌شود و خواص متعددی دارد.
  12. چای سیاه یوان: در نوع شکلاتی با عطر جو و گاهی تند عرضه می‌شود.

هر نوع چای سیاه به دلیل طعم، عطر و خصوصیات خاص خودش می‌تواند یک تجربه مختلف از دنیای چای را به شما هدیه کند.

فواید چای سیاه

  • از بین بردن اکسیدان‌ها
  • سلامت قلب
حتما بخوانید  چای سیاه: دوست یا دشمن سلامت ما ؟

چای سفید

white tea | top10baz.com

روش تهیه‌ی چای سفید از سایر انواع آن به راحتر است. این نوع چای با کمترین میزان اکسیداسیون تولید می‌شود و از لحاظ طعم و عطر بسیار دلپذیر است. در برخی موارد، برای خشک کردن این چای از جریان هوای خشک استفاده می‌شود. معمولاً چای سفید برای تهیه‌ی دمنوش‌های ترکیبی و میوه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهترین نوع چای سفید از جوانه‌های گیاه کاملیا سیننسیس به‌دست می‌آید. این به دلیل است که جوانه‌ها دارای میزان زیادی مواد معطر و عطری هستند. از این رو، چای سفید دارای بهترین عطر و طعم میان تمام انواع چای‌های به‌دست‌آمده از گیاه کاملیا سیننسیس می‌باشد.

برای تهیه چای سفید، بلافاصله پس از برداشت برگ‌های جوانه‌زده و تازه، آن‌ها را به وسیله بخار یا حرارت کوتاهی تیمار می‌کنند. این تیمار باعث متوقف شدن فرآیند اکسیداسیون در برگ‌ها می‌شود. پس از این مرحله، برگ‌ها خشک می‌شوند و آماده بسته‌بندی می‌گردند. فرآیند فرآوری آسان این نوع چای به ایجاد طعم سبک و عطر مطبوعی در چای سفید می‌انجامد. چای سفید به دلیل کمترین میزان اکسیداسیون، طعم تلخی کمتری دارد و عطر طبیعی گیاه کاملیا سیننسیس به خوبی حفظ می‌شود. چای سفید نسبت به سایر انواع چای‌های مشتق شده از گیاه کاملیا سیننسیس دارای میزان کافئین بیشتری است. این ویژگی می‌تواند باعث تأثیرات بیشتر انرژی‌زا و محرک بر روی بدن گردد.

انواع چای سفید

  1. بای‌هائو (سوزن نقره‌ای): یکی از چای‌های کمیاب و ارزشمند است که تنها از جوانه‌ها تهیه می‌شود. دارای طعم شیرین و بوی گیاهی خوبی است.
  2. بای مو دان: این نوع چای معطر تر از سوزن نقره‌ای است. علاوه بر جوانه‌ها، از برگ‌های جوان نیز در تولید آن استفاده می‌شود.
  3. چای سفید دارجیلینگ: این نوع چای در هندوستان تولید می‌شود و نسبت به چای سفید تولید شده در یوان، قیمت کمتری دارد.
  4. گونگ می: این نوع چای از برگ‌های بزرگ‌تر چای تهیه می‌شود، که باعث طعم قوی‌تر و عطر بیشتر آن می‌شود.
  5. شو مای: در تهیه این نوع چای، از برگ‌های بزرگ چای استفاده می‌شود و اکسیداسیون بیشتری روی آن انجام می‌شود.

خواص چای سفید

  • از آسیب‌های اکسیدانی در بدن جلوگیری کنند.
  •  به کاهش التهاب‌های داخلی بدن کمک کند.
  • چای سفید سلامت دندان‌ها را حفظ می‌کند. چرا که شامل فلوراید، کاتچین و تئین است.
  •  به بهبود سلامت مغز و اعصاب کمک کند و تاثیر مثبتی بر روی عملکرد مغز دارد.

طریقه دم کردن چای سفید

برای دم کردن چای سفید، اجازه دهید آب به 80 درجه سانتی گراد برسد و سپس برگ‌های چای سفید را در یک قوری یا لیوان قرار دهید و آب جوش را به میزان مورد نیاز بریزید. سپس اجازه دهید چای برای مدت ۳ تا ۵ دقیقه دم بکشد تا طعم و عطر مطبوع برگ‌های چای به آب منتقل شود. پس از این مدت، برگ‌های چای را از آب صف کنید. حالا می‌توانید چای سفید دم‌کشیده را در فنجان‌های مناسب ریخته و از آن لذت ببرید. بهتر است در این فرآیند به دقت به زمان دم‌کشیدن و دمای آب توجه کنید تا بتوانید از طعم و خواص بهینه این نوع چای استفاده کنید.

چای اولونگ (اولانگ)

oolong-tea

این نوع چای از برگ‌های کاملیا سیننسیس تهیه می‌شود که به‌طور معمول به صورت دستی جمع‌آوری می‌شوند. چای اوولونگ دارای عطری ملایم و طعمی گرم با ترکیبی از ویژگی‌های چای سیاه و سبز است. این چای در چین به  چای اژدهای سیاه معروف است.

انواع چای اولونگ

  • بای‌هائو: چایی با طعم میوه‌ای و خوشایند.
  • بائوژانگ یا پوچونگ: این نوع چای به کمترین میزان فرآوری تحت می‌گردد، به همین دلیل دارای طعم و عطر بسیار قوی و جذابی است.
  • فنگ‌هانگ: چایی با طعم گیاهی گونه و شیرین که لذت بخش است.
  • تای گوان یین: این چای طعمی میوه‌ای و شیرین دارد که به خوبی سلیقه را رضایت می‌دهد.
  • تانگ تینگ: چایی با طعم نرم و فندقی که تجربه مطلوبی را به ارمغان می‌آورد.

خواص چای اولانگ برای بدن

  • چای اولانگ برای سلامت مغز و اعصاب بسیار مفید است.
  • چای اولانگ به دلیل وجود آنتی اکسیدان‌ها در آن برای قلب و عروق هم مناسب است.

طریق دم کردن چای اولانگ

تهیه‌ی چای اولونگ یکی از فرایندهای لذیذ و آسان در دنیای مشروبات گرم است. برای این کار، آب را به جوش می‌آوریم و در هر فنجان مقداری از برگ‌های چای سیاه اولونگ ریخته و آب جوش را بر روی آن می‌ریزیم. سپس چای را به مدت ۳ تا ۵ دقیقه دم می‌دهیم تا طعم و عطر مخصوص خود را به آب منتقل کند. در انتها، برگ‌های چای را جدا می‌کنیم و چای آماده برای مصرف است. معمولاً این نوع چای بدون افزودن هیچ ماده‌ای مانند شیر یا نبات می‌تواند لذت‌بخش و دلپذیر باشد.

چای پویره (pu_erh)

puerh_tea
چای پوئره

چای پویره از برگ‌های کاملیا سیننسیس تهیه می‌شود که بیشتر به صورت دستی چیده می‌شوند. این نوع چای دارای طعمی ملایم و متوسط با عطری گرم و معتدل است. نوعی چای بسیار منحصر به فرد است که طعم آن ممکن است برای بسیاری از افراد غیرقابل قبول باشد. ممکن است این نوع چای تا صد سال قبل از مصرف نگه‌داری شده باشد. برای دم‌کردن چای Pu-Erh نیز به آب جوش نیاز داریم. قبل از تهیه‌ی این چای، باید آن را با آب فراوان بشوییم تا ذرات موجود در آن به‌طور کامل پاک شود.

بسته به نوع فرآیند اکسیداسیون و فرآوری که روی برگ‌های کاملیا سیننسیس انجام می‌شود، نوع چای Pu-Erh به‌دست آمده متفاوت خواهد بود. چای Pu-Erh یک محصول تخمیری از کاملیا سیننسیس است و نسبت به سایر انواع چای گران‌تر است. این چای عمدتاً در استان یوان چین تولید می‌شود و به صورت تکه‌های خشک و جامد به شکل کیک یا برگ‌های خشک عرضه می‌شود. برای تولید چای Pu-Erh، آن را در محیط مرطوب و معینی قرار می‌دهند. این فرآیند به این چای طعم و عطر ویژه‌ای می‌بخشد که با سایر انواع چای قابل مقایسه نیست. طعم و کیفیت این چای با گذشت زمان تغییر می‌کند.

چای Pu-Erh جوان که دو تا سه سال قبل از مصرف نگهداری می‌شود، مقداری مزه شبیه به چای سبز دارد. در بسته به منطقه کاشت گیاه، ممکن است طعم آن شیرین‌تر یا تلخ‌تر باشد. چای Pu-Erh قدیمی‌تر، با رنگ تیره‌تر و مزه‌ای که به چوب و میوه‌ها نزدیک است.

خواص چای Pu-Erh

چای Pu-Erh به دلیل کمیابی آن تا به حال به اندازه‌ای مورد توجه تحقیقات قرار نگرفته است، اما فواید بسیار خوبی برای سلامت بدن دارد.

  • مطالعات اولیه نشان می‌دهد که مصرف چای Pu-Erh ممکن است به کاهش وزن کمک کند.
  • شامل مقدار قابل توجهی کافئین است که باعث افزایش هشیاری و انرژی می‌شود.
  • دارای مقادیر بالایی از آنتی‌اکسیدان‌ها است که به مقابله با آسیب‌های اکسیداتیو در بدن کمک می‌کند.
  • به سلامتی قلب و عروق کمک می‌کند و ممکن است به حفظ سیستم قلبی-عروقی مفید باشد.
  • تحقیقات نشان می‌دهد که چای Pu-Erh می‌تواند به بهبود وضعیت پوست کمک کند.
  • ممکن است اثرات مفیدی بر روی میزان قند خون داشته باشد و به کنترل قند خون کمک کند.
  • از آنجایی که این چای تخمیری است، ممکن است خاصیت‌های مثبتی برای سیستم گوارش داشته باشد.

هرچند که تحقیقات بیشتری برای تایید این فواید نیاز است و مصرف هر چای یا مکمل تا به حد معقول و با مشورت با پزشک توصیه می‌شود.


طریق دم کردن چای پوئره

برای دم کردن چای پوئره (Pu-Erh)، ابتدا آب تازه را به جوش بیاورید. برگ‌های چای پوئره را در یک قوری یا لیوان قرار دهید و آب جوش را به میزان مورد نیاز بریزید. به طور عمومی، برای هر فنجان چای پوئره، یک قاشق چای (حدود 5-7 گرم) مناسب است. پس از افزودن آب جوش به برگ‌های چای، اجازه دهید تا چای برای مدت حدود 1 تا 3 دقیقه دم بکشد. این بازه زمانی می‌تواند بسته به ذائقه شما و نوع چای پوئره متفاوت باشد. در این مدت، طعم و عطر مطبوع برگ‌های چای به آب منتقل می‌شود.

پس از دم‌کشیدن، برگ‌های چای پوئره را از آب صف کنید تا جلوی ادامه‌ی دم‌کشیدن را بگیرید. می‌توانید چای دم‌کشیده را در فنجان‌های مناسب ریخته و از آن لذت ببرید. در صورت تمایل، می‌توانید چندین بار با استفاده از همان برگ‌ها دم‌کشیدن دیگری انجام دهید، زیرا چای پوئره معمولاً قابلیت دم‌کشیدن چندین مرتبه را دارد.


تنوع و تجانس میان این دسته‌بندهای مختلف انواع چای، تجربه‌ی شگفت‌انگیزی از عطر و طعم را برای علاقه‌مندان به این نوشیدنی فراهم می‌کند.


چه موادی را می‌توانید به انواع چای اضافه کنید؟

مواد مختلفی را می‌توان به انواع چای اضافه کرد تا به طعم، عطر و خواص آن‌ها اضافه شود. در زیر تعدادی از موادی که به چای اضافه می‌شوند و تنوعی در مزه و عطر آن‌ها ایجاد می‌کنند، آورده شده است:

  • میوه‌ها: انواع میوه‌های خشک یا تازه می‌توانند به چای اضافه شوند. مثلاً انواع توت، لیمو، پرتقال، تفاح و آناناس.
  • گل‌ها: گل‌های خشک مانند گل رز، گل برگون، گل به لیمو و… معطری به چای می‌دهند.
  • ادویه‌جات: ادویه‌های مانند زنجبیل، دارچین، هل، دانه‌های دارچین و… طعم و عطر خاصی به چای می‌بخشند.
  • عسل: اضافه کردن قطره‌ای از عسل به چای می‌تواند طعم و شیرینی را افزایش دهد.
  • گیاهان دارویی: مثل نعناع، زعفران، زنجبیل، گل چای، گل گاوزبان و سایر گیاهان دارویی.
  • پنجه و میخک: این گیاهان در برخی انواع چای‌های ترکیبی به عنوان تنوع دادن به مزه و عطر استفاده می‌شوند.عصاره‌ها و اسانس‌ها: می‌توانید از اسانس‌های میوه، گل و گیاهان مختلف برای اضافه کردن عطر و طعم به چای استفاده کنید.
  • نعناع و ریحان: این گیاهان تازه یا خشک به چای اضافه می‌شوند و معمولاً در چای‌های ترکیبی یافت می‌شوند.
  • ترشیجات: انواع ترشیجات خشک یا تازه مانند لیمو می‌توانند به چای اضافه شوند تا طعم تنوعی ایجاد کنند.
  • پودر کاکائو یا شکلات: افزودن کمی پودر کاکائو یا شکلات به چای می‌تواند طعم و عطر شکلاتی را به آن بدهد.
  • شیرین کننده‌ها: استفاده از انواع شیرین کننده به جای قند و شکر.

به هر حال، اضافه کردن مواد به چای بستگی به سلیقه شخصی و نوع چای دارد. بهتر است ابتدا با میزان کمی از مواد شروع کنید و سپس متناسب با ترجیح‌های خود تغییرات انجام دهید.


در دوران‌های گذشته در مناطق چین و شرق آسیا، برای تهیه و مصرف چای، معمولاً از شیر استفاده می‌شد. اما از قرن شانزدهم و با انتقال چای به مناطق آمریکا و اروپا، مصرف چای با شیر کاهش یافت و بیشتر افراد اکنون چای را با آب تهیه و مصرف می‌کنند. با این حال، در کشورهای غربی، هنوز هم بسیاری از افراد ادامه می‌دهند که چای را با شیر ترکیب کرده و مصرف می‌کنند.


فرآیند تولید چای

فرآیند تولید انواع چای را می‌توان به دو روش سنتی و مدرن تقسیم کرد:

تولید به روش سنتی (ارتودوکس ):

  • در این روش سنتی، برگ‌های تازه و جوان گیاه کاملیا سیننسیس با دقت چیده می‌شوند. پس از برداشت، برگ‌ها را روی هم می‌چینند تا آب موجود در آن‌ها کاهش یابد و سلول‌های برگ‌ها نرم شوند.
  • در مرحله بعد، برگ‌ها لوله می‌شوند. این فرآیند با شکستن سلول‌های برگ و ایجاد اکسیداسیون (اکسیژن‌رسانی) آغاز می‌شود. میزان اکسیداسیون تعیین‌کننده نوع نهایی چای خواهد بود. از این روش مختلف نوع‌های چای مانند سبز، سیاه، اولانگ و پوره به دست می‌آیند. اکسیداسیون در چای سبز بسیار سریع و در زمان کم انجام می‌شود.
  • پس از اکسیداسیون، برگ‌ها خشک می‌شوند و این فرآیند همچنان اکسیداسیون را در برگ‌ها ادامه می‌دهد. سپس برگ‌ها به اندازه‌های مختلف خرد شده و آماده برای مصرف می‌شوند. دم کردن چای با کیفیت و به دست آوردن طعم دلپذیر آن مهارتی است که افراد زیادی برای بهبود آن تلاش می‌کنند.

چای ایرانی به صورت  ارتدکس تولید می‌شود.

تولید چای به روش مدرن و صنعتی  (سی‌تی‌سی):

روش مدرن تولید چای به نام سی‌تی‌سی است. این روش جهت تولید انبوه چای مورد استفاده قرار می‌گیرد و به‌طور عمده برای تولید چای سیاه استفاده می‌شود. در این روش، ابتدا چای نگهداری و خشک می‌شود، سپس به دستگاه‌های مکانیکی وارد می‌شود و خرد می‌شود. این فرآیند به سرعت انجام می‌شود و مقدار بیشتری چای در زمان کمتر تولید می‌شود.


این دو روش تولید چای به نوع و کیفیت محصول نهایی تاثیر می‌گذارند. همچنین، از تعداد مراحل و تکنیک‌های مختلف برای بهبود و کنترل طعم، عطر و خواص چای در هر دو روش استفاده می‌شود.


چند مدل چای ایرانی در شمال ایران کشت می‌شود؟

Tea-Farms on top10baz.com

در صورتی که بخواهید چای ایرانی را از بازار تهیه کنید، ممکن است با مجموعه‌ای از اسامی و نوع‌های متفاوت چای مانند چای سرگل یا چای شکسته مواجه شوید. از ابتدا ممکن است تفاوت‌های چندانی بین این محصولات احساس نشود، اما باید آگاه باشید که انواع چای با توجه به کیفیت، قیمت، عطر و طعم، و نحوه دم کشیدن میان خود تفاوت‌های قابل توجهی دارند. در ادامه این مقاله از مجله اینترنتی تاپ تن باز قصد داریم به معرفی انواع چای ایرانی به همراه خصوصیات آن بپردازیم.

چای سرگل: این نوع چای از غنچه‌ها و برگ‌های بالایی بوته چای تولید می‌شود و از لحاظ کیفیت و مرغوبیت بسیار برتر است. برگ‌های آن اندازه کوچک‌تری دارند و پیچیدگی بیشتری نسبت به دیگر انواع چای دارند. عطر این چای عالی و طعم آن تلخ و گس دار است. رنگ آن نیز نسبت به سایر چای‌های ایرانی، پررنگ‌تر و جذاب‌تر است.

چای ممتاز: این نوع چای در رده دوم بهترین چای‌های ایرانی قرار دارد و پس از چای سرگل به ارزش دسته‌بندی می‌شود. برگ‌های آن کمی بزرگ‌تر از چای سرگل هستند و طعم آن ملایم‌تر و کمتر تلخ است. این چای قیمتی کم‌تر از چای سرگل دارد اما به مراتب باکیفیت‌تر از چای قلم محسوب می‌شود.

چای قلم: برگ‌های این چای از قسمت‌های پایین‌تر بوته چای به دست می‌آید. اندازه آن‌ها در مقایسه با چای سرگل و ممتاز بزرگ‌تر است و طعم آن ملایم‌تر می‌باشد. رنگ و قیمت آن نیز کمتر از چای سرگل و ممتاز است.

چای شکسته: در این نوع چای، برگ‌های چای به تکه‌های کوچکتر تقسیم می‌شوند. این چای از برگ‌های خردتر تشکیل شده است و نسبت به سایر انواع چای، سبک‌تر و صاف‌تر است. همچنین به دلیل شکسته شدن برگ‌ها، زودتر دم می‌شود و قیمت مناسب‌تری دارد.

چای باروتی: این نوع چای شباهت زیادی به چای شکسته دارد، اما برگ‌های آن ریزتر و خردتر هستند. به دلیل زود دم بودن و سریع رنگ پس دادن، در برخی دمنوش‌ها و تی‌بگ‌ها استفاده می‌شود.

 

اما برخی ها هم چای رو بر اساس  فصل یرداشت تقسیم می‌کنند؛

چای بهاره، چای تابستانه، چای پاییزه: در این میان، چای بهاره به عطر و طعمی برتر نسبت به دو چای دیگر دارد. اما چای تابستانه و پاییزه نیز دارای کیفیت مناسبی هستند و هر فرد با توجه به سلیقه شخصی خود ممکن است هر یک از این سه نوع چای را به عنوان ترجیح خود انتخاب کند.


بهترین چای ایرانی، چای سرگل است. چای سرگل به دلیل اینکه از غنچه و برگ‌های لطیف چای به دست می‌آید، بهترین و گران‌ترین چای ایرانی محسوب می‌شود


تجارت چای در دنیا

trade tea on top10 baz

در سال ۲۰۱۶، تیمی در چین تشکیل شد با هدف معرفی چای به جهان. این تیم اعضایی از کشورهای مختلف از جمله کانادا، هندوستان، کنیا، سریلانکا و انگلستان را شامل می‌شد. نتایج تحقیقات این تیم نشان داد که ترجیحات مصرف چای در کشورهای مختلف متفاوت است و به چند دسته‌بندی زیر تقسیم می‌شود:

در آمریکا، تقریباً ۸۰ درصد زنان خانه‌دار چای در آشپزخانه‌شان دارند. تا سال ۲۰۱۵، حدود ۸۰ درصد مصرف چای در آمریکا مربوط به چای سیاه بوده است. مصرف چای سبز و دیگر انواع چای نیز افزایش یافته و درصد کمتری از مصرف به چای سفید، اولانگ و چای تیره اختصاص دارد. در انگلستان، تقریباً ۷۰ درصد مصرف چای به چای سیاه اختصاص دارد. مصرف چای سیاه از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ حدود ۲۲ درصد کاهش یافته است و انواع دیگر چای جایگزینی برای آن شده‌اند.

در چین، ۵۳ درصد مصرف چای به چای سیاه مرتبط است. مصرف چای تیره نیز افزایش یافته و به ۱۲ درصد رسیده است. چای اولانگ نیز ۱۲ درصد از مصرف چای در چین را تشکیل می‌دهد. در کانادا، ۳۹ درصد مصرف چای به چای سبز، ۳۶ درصد به چای سیاه و ۲۲ درصد به سایر انواع چای و دمنوش‌ها اختصاص دارد.

بر اساس این تحقیقات بازار چای در کانادا و آمریکا در حال رشد است، در حالی که در انگلستان کاهش تولید چای دیده می‌شود. مردم انگلستان تمایل بیشتری به استفاده از تی بگ های میوه ای نشان دادند و این تغییرات نشان می‌دهد که ترکیبات و انواع مختلف چای در سراسر جهان مورد توجه متفاوتی قرار می‌گیرند.

سوالات متداول

  • علت زیاد چایی خوردن در بعضی از افراد چیست؟

علت‌هایی که ممکن است باعث زیاده روی در مصرف چایی شوند، متنوع و به ویژه به عوامل فردی و محیطی مرتبط با هر فرد مختلف است. در ادمه به برخی از علل مشترکی که ممکن است به زیاده‌خوری چای منجر شوند، اشاره می‌کنم ؛ عواملی نظیر ذائقه شخصی، تبدیل شدن به عادات روزانه، آرامش بخشی چای، احتمالاً اعتیاد به کافئین و تاثیرات محیطی اشاره کرد.


  • از نظر پزشکی بهترین زمان مصرف چای چه مدت بعد از غذاست؟

به طور کلی، بهترین زمان برای مصرف چای پس از وعده‌های غذایی حداقل ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت است. این باعث می‌شود معده به خوبی غذا هضم شود و مواد مغذی از غذا بهتر جذب شوند. مصرف چای همزمان با وعده‌های غذایی ممکن است جذب آهن را کاهش دهد، به ویژه در صورتی که غذای حاوی آهن مصرف شود. از این رو، بهتر است مصرف چای را با وعده‌های غذایی جدا کنید تا از جذب بهینه مواد مغذی استفاده کنید.


  • از نظر پزشکی بهترین میزان مصرف چای در روز چقدر است؟

مصرف معتدل چای برای اکثر افراد به طور عمومی تا حدود ۳ تا 4 فنجان در روز معمولاً بدون مشکل انجام می‌شود. این مقدار مصرف چای در مرزهای معقول و بهداشتی قرار دارد و به فرد کمک می‌کند که از خواص و مزایای چای بهره‌برداری کند بدون اینکه به مقدار زیادی کافئین و دیگر مواد محتمل در چای زیان وارد کند. با این حال، همچون هر ماده مصرفی دیگر، نیاز به توجه به واکنش‌های شخصی بدن و محدودیت‌های پزشکی دارد. افرادی که مشکلات خاصی مانند اختلالات قلبی، اضطراب شدید یا مشکلات معده دارند، بهتر است با پزشک خود در مورد مقدار مصرف چای مشورت کنند.


  • خوردن چای زیاد باعث لاغری میشود؟

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف چای سبز یا سیاه به تنهایی تاثیر چشم‌گیری بر لاغری ندارد. اگرچه چای سبز به دلیل حاوی مقدار معدودی کافئین و مواد فیتوشیمیایی می‌تواند به متابولیسم بدن کمک کند، اما تاثیر اصلی در کنترل وزن به ترکیب کلی از عوامل از جمله تغذیه، فعالیت جسمانی و عوامل ژنتیکی بستگی دارد. در واقع، برای لاغری یا افزایش وزن، تعادل کلی مصرف کالری‌ها نسبت به مصرف انرژی بدن بسیار مهمتر است.

در هر صورت، بیش از حد مصرف هر گونه نوشیدنی، شامل چای، می‌تواند به مشکلاتی منجر شود. بهتر است مصرف معتدل و متعادل داشته باشید و در صورتی که نگرانی‌های خاصی دارید، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.


  • چای کافئین داره یا ئتین؟

چای حاوی کافئین است، نه اتین. کافئین یک ماده معروف در چای و دیگر نوشیدنی‌هایی مانند قهوه است که به عنوان یک محرک طبیعی عمل می‌کند و می‌تواند بر تمرکز، هشیاری و انرژی تاثیر بگذارد. در واقع، چای سبز و چای سیاه هر دو دارای مقادیری کافئین هستند، اما میزان آن در چای سیاه معمولاً بیشتر است. اگر به دنبال مصرف چای با کمترین مقدار کافئین هستید، ممکن است به نوشیدن چای سفید یا ترکیباتی مانند چای بدون کافئین متمایل شوید.


  • چگونه کافئین چای از بین ببریم؟

برای کاهش مقدار کافئین در چای، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

دم‌کردن اولیه: برای از بین بردن بخشی از کافئین، می‌توانید برگ‌های چای را در آب جوش بریزید و سپس آب را دور ریخته و برگ‌های چای را دوباره با آب جوش تازه دم کنید. این روش باعث می‌شود که بخشی از کافئین در آب اولیه حل شده و با دور ریختن آن، کمی از کافئین از بین برود.
دم کردن سریع: برگ‌های چای را به مدت کمتری در آب داغ دم کنید تا مقدار کمتری از کافئین استخراج شود. دم کردن سریع‌تر باعث کاهش میزان کافئین در نهایت نوشیدنی می‌شود.
استفاده از برگ‌های جوان: برگ‌های جوان‌تر چای دارای کمترین مقدار کافئین هستند. بنابراین انتخاب برگ‌های جوان‌تر می‌تواند به کاهش مقدار کافئین در چای کمک کند.
استفاده از چای‌های کم کافئین: برخی انواع چای کم کافئین موجود هستند که با توجه به فرآیند تولید و پردازش مختص به خود، مقدار کافئین کمتری دارند. به طور معمول، چای سفید و چای ترکیباتی مانند چای بدون کافئین دارای کمترین میزان کافئین هستند.
استفاده از آب سرد یا گرم شده مجدد: اگر آب را برای دم کردن چای از قبل جوشانده‌اید و آن را تا یک مدت برای خنک شدن گذاشته‌اید، می‌توانید از آن آب برای دم کردن چای استفاده کنید. این کار باعث می‌شود که کمترین مقدار کافئین به آب منتقل شود.

مهم است بدانید که این روش‌ها ممکن است به مقدار کمی کافئین در چای کمک کنند اما به طور کامل نمی‌توانند آن را از بین ببرند. همچنین، ممکن است طعم و خواص چای تحت تأثیر قرار بگیرند.


  • چای دم کرده تا چند ساعت قابل خوردن است؟

چای دم‌کرده پس از مدت زمانی به دلیل تغییرات در شرایط محیطی و اکسیداسیون، می‌تواند خواص و طعم خود را از دست بدهد. به طور کلی، توصیه می‌شود که چای دم‌کرده را در مدت زمان کمتر از چهار تا پنج ساعت مصرف کنید. در این بازه زمانی، چای هنوز به صورت قابل قبولی مصرف می‌شود و خواص آن حفظ می‌شوند. پس از گذشت چند ساعت، چای دم‌کرده ممکن است تغییر رنگ، طعم، و عطر داشته باشد و کمی تلخ یا بی‌طعم تر شود. اگر به چای خنک علاقه دارید، می‌توانید آن را در یخچال نگه دارید و قبل از مصرف به همراه یخ سرو کنید. اما همچنان توصیه می‌شود که چای دم‌کرده را در مدت زمان معقول مصرف کنید تا از بهترین کیفیت و طعم آن بهره‌برده شود.


  • از کجا بفهمیم چایی دم کشیده؟

به طور عمومی، چایی که دم کشیده باشد، از نظر رنگ و طعم متفاوت از چای تازه دم‌کرده خواهد بود. این تفاوت‌ها معمولاً به دلیل تغییرات اکسیداسیون و انتقال رنگ و طعم از برگ‌های چای به آب ایجاد می‌شود. برای تشخیص چای دم کشیده، می‌توانید به رنگ، طعم و عطر توجه کنید.

در کل، تجربه شما از مصرف چای و مقایسه رنگ، طعم و عطر آن با چای تازه دم‌کرده به شما کمک می‌کند که بفهمید آیا چای دم کشیده است یا خیر.


  • مدت زمان دم‌کشیدن چای سبز و سیاه چقدر است؟

مدت زمان دم کشیدن چای سبز و سیاه به میزان آب جوش، نوع چای و ذائقه شما بستگی دارد. این زمان می‌تواند متغیر باشد، اما به طور کلی می‌توانید به راهنمایی‌های زیر عمل کنید:

چای سبز: معمولاً برای دم کردن چای سبز، آب جوش را روی ترکیب چای بریزید و سپس حدود 1 تا 3 دقیقه منتظر بمانید. چای سبز سریع‌تر اکسیده می‌شود و بهتر است زمان دم کشیدن آن را کوتاه نگه دارید تا طعم تلخ نشود.
چای سیاه: برای چای سیاه، معمولاً زمان دم کشیدن بیشتر از چای سبز است. شما می‌توانید برای حدود 3 تا 5 دقیقه اجازه دهید تا چای سیاه دم بکشد. اگر دوست دارید طعم تلخ‌تری داشته باشد، می‌توانید زمان دم کشیدن را تا 7 دقیقه افزایش دهید.

در هر صورت، بهتر است با تجربه و تنظیم زمان دم کشیدن چای به طوری که به ذائقه شما بخورد، ادامه دهید.


  • یک کیلو چای سیاه برای چند نفر است؟

مقدار یک کیلوگرم چای سیاه بستگی به نحوه مصرف و میزان استفاده از آن دارد. معمولاً از یک کیلوگرم چای سیاه حدوداً  400 تا 500 فنجان چای معمولی تهیه می‌شود. این تعداد فنجان‌ها تقریبی است و ممکن است بسته به نحوه استفاده، ترجیحات تقسیم‌بندی چای و حجم فنجان‌ها متغیر باشد.


  • چای سبز و چای سیاه چه فرقی دارند؟

چای سبز و سیاه از یک گیاه به نام کاملیا سیننسیس به دست می‌آیند. اما چای سبز تا حداقل فرآیند اکسیداسیون تولید می‌شود که باعث حفظ رنگ سبز و خواص بیشتر آن می‌شود، در حالی که چای سیاه تا حداکثر اکسیداسیون رفته و رنگ تیره‌تر و طعم متفاوت‌تری دارد.


  • آیا می‌توان چای را با شیر مصرف کرد؟

بله، می‌توانید چای را با شیر مصرف کنید. این ترکیب در برخی کشورها محبوب است. اما بهتر است چای سفید یا چای سبز و علی الخصوص چای ماسالا را با شیر مخلوط کنید تا عطر و طعم غلظتی چای سیاه را به خود نگیرد.


جمع بندی و نتیجه گیری

تاریخچه چای به وضوح ارتباطات عمیقی را در فرهنگ‌ها، تجارت و اجتماعات جهانی نمایان می‌سازد. از گذشته تا به امروز، چای نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری فرهنگ‌ها، جشنواره‌ها، مراسم‌ها، تبادلات تجاری و بهبود سلامت داشته است. این نوشیدنی که ابتدا در چین کشف شد، به سرعت به سایر نقاط جهان گسترش یافت. تجارت چای به عنوان یک کالای ارزشمند و بازاریابی این نوشیدنی در اقصی نقاط جهان، رشد تجارت و تبادلات فرهنگی را ترویج داد. همچنین، چای در فرهنگ‌های مختلف به عنوان جزءی از مراسم‌ها و جشنواره‌ها مورد استفاده قرار گرفته است، از جمله مراسم چای خوری در ژاپن یا چای‌خوری عصری در انگلستان.

همچنین، خصوصیات بهداشتی و سلامتی چای، به ویژه انواعی مانند چای سبز و پوئره، باعث شده تا این نوشیدنی به عنوان یک عامل بهبود سلامتی تلقی شود. تحقیقات نشان داده که مواد موجود در چای، مانند آنتی‌اکسیدان‌ها، می‌توانند به کاهش خطر بیماری‌های قلبی، سرطان و دیگر مشکلات سلامت کمک کنند. در کل، تاریخچه چای نشان از اهمیت و تأثیر عمیق این نوشیدنی در ادبیات، هنر، فرهنگ، تجارت و بهبود سلامت دارد و ادامه‌ی این مسیر تاثیرگذار را در طول زمان نشان می‌دهد.

  • مجله اینترنتی تاپ 10 باز، یکی از منابع معتبر و مرجع برای مقالات و مطالب مرتبط با سبک زندگی در فضای مجازی ایران، به شمار می‌رود.

مشاهده بیشتر

بهروز

سلام... من بهروز هستم.... یک علاقه مند به سئو، دیجیتال مارکتینگ و نویسندگی...

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا